top of page

Spierpijn!

“Er achter komen dat er spieren zitten op plekken waarvan je niet eens wist dat daar spieren zitten"


Yes! Eindelijk mogen we weer lekker sporten na de lockdown!! Super fijn, maar dan herken je vast ook dat je na een stevige workout de volgende dag bijna je bed niet uitkomt vanwege de spierpijn.. Sporten en spierpijn gaan vaak hand in hand. Wat is spierpijn eigenlijk? En mag je sporten als je spierpijn hebt?

In deze blog lees je alles over spierpijn!

Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 600 spieren. Een spier is weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor beweging mogelijk is. Als we spierpijn hebben is dit eigenlijk een bescherming van het lichaam tegen overbelasting. Er zijn 3 soorten spierpijn:

1. Acute spierpijn

Deze vorm van spierpijn ontstaat direct na het sporten of soms al tijdens het sporten, je kent het wel die trillende benen of armen tijdens een goede workout. Dit betekent vaak direct spierpijn. Dit komt doordat melkzuur zich gaat ophopen in de spieren, de lever breekt het melkzuur niet snel genoeg af met spierpijn als gevolg. Helemaal niet erg, spierpijn is goede pijn dit betekent dat je goed je best hebt gedaan!

2. Verlate spierpijn

Deze spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Schrik niet, deze spierscheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. De scheurtjes zorgen er juist voor dat je sterker wordt.

3. Spierpijn door kneuzing of scheuring

Dit is het gevolg van een kneuzing of een scheur. Met name bij deze vorm van spierpijn is het belangrijk om het sporten te stoppen en rust te nemen. Blijft deze pijn aanhouden, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een fysiotherapeut of je huisarts.


Sporten met spierpijn

Spierpijn is eigenlijk goede pijn, het betekent dat je je lichaam sterker maakt maar je wilt natuurlijk niet dat je blessures krijgt. Je lichaam is goed in staat om je spierpijn zelf te herstellen, als je gaat sporten met spierpijn geef je het lichaam niet de kans om te herstellen, de kans op een blessure of langdurige klacht is dan aanwezig. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het verstandig om voldoende rust te nemen tussen je work-outs. Wanneer je wel wil sporten met spierpijn kies dan voor een lichtte training zoals zwemmen, fietsen of lopen. Zo stimuleer je wel de doorbloeding waardoor je goed kan herstellen. Op het moment dat je je spieren weer op een normale manier kunt gebruiken, en je dus niet meer als een oma van 90 je bed uitkomt, dan kan je je training weer gerust oppakken!

Probeer spierpijn te voorkomen door je training goed op te bouwen, voldoende te slapen, stress te verminderen en gezond en eiwitrijk te eten. En vergeet de warming up en de cooling down natuurlijk niet!



140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page