top of page

Pompoenlasagne met seizoensgroenten

fysiofeike



Deze lasagne is geen traditionele variant, maar een koolhydraatarme versie. Koolhydraten kunnen er namelijk voor zorgen dat je na het eten moe wordt, maar met deze lasagne blijf je energiek. Zelfs met guur weer wordt een blokje om na het eten een prima optie!


In plaats van traditionele pastabladen gebruik je pompoenbladen. Wil je jezelf het snijwerk besparen? Kies dan voor kant-en-klare pompoenlasagnebladen, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de AH. Verder gebruik je verse seizoensgroenten zoals knolselderij, prei, witte kool, bleekselderij en pastinaak. Wij voegen ook paprika en courgette toe voor extra kleur en smaak.


De pastasaus maak je eenvoudig zelf met sjalotten, knoflook, pure tomatenpuree en geurige kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn. Voeg hier een beetje bouillon aan toe. Geen tijd om zelf bouillon te maken? Geen probleem: gebruik een glutenvrije en lactosevrije groentebouillon, zoals die van A.Vogel, verkrijgbaar bij de AH.


Tip: Gebruik een glazen ovenschaal met een plastic deksel die ook geschikt is voor de vriezer. Zo kun je de lasagne na bereiding laten afkoelen, afdekken en bewaren voor later.


Ingrediënten:

- 1 flespompoen of 350 g pompoenlasagnebladen (AH)

- 1 klein zakje 30+ geraspte kaas

- 2 sjalotten

- 1 pastinaak

- 1 prei

- 1 rode paprika

- 1 courgette

- 2 stengels bleekselderij

- ½ knolselderij

- ½ witte kool

- 3 blikjes pure tomatenpuree (à 140 g)

- 400 ml groentebouillon

- 1 takje peterselie

- 1 takje rozemarijn

- 1 takje tijm

- Olijfolie

- Peper en (Keltisch) zeezout naar smaak


Bereidingswijze:


Saus maken


Snipper de sjalotten fijn en fruit ze op laag vuur in een pan met een scheutje olijfolie.

Hak ondertussen de peterselie, rozemarijn en tijm fijn en voeg deze toe aan de sjalotten. Bak even mee.

Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaak te verdiepen.

Blus het geheel af met de groentebouillon en laat de saus op laag vuur zachtjes doorkoken.


Groenten voorbereiden


Schil de flespompoen en snijd deze in dunne plakken. Verwijder de zaden en zet apart. (Als je kant-en-klare pompoenlasagnebladen gebruikt, sla je deze stap over.)

Schil de pastinaak, snijd in blokjes en doe deze in een grote kom.

Snijd de paprika in reepjes en verwijder de zaadlijsten.

Schil de knolselderij, halveer deze en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de kom.

Snijd de witte kool in dunne reepjes en voeg deze toe.

Halveer de prei in de lengte, snijd in halve maantjes en voeg toe aan de kom.

Snijd de bleekselderij in plakjes.

Snijd de courgette in dunne plakjes en zet apart (deze bak je later rauw mee in de lasagne).


Groenten bakken


Verhit een grote koekenpan met een scheut olijfolie. Bak alle groenten (behalve de courgette) tot ze beetgaar zijn.


Lasagne opbouwen


Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht).

Begin met een laagje saus op de bodem van de ovenschaal.

Leg hierop een laag pompoenbladen en vervolgens een laagje groenten, een laagje courgetteplakjes en opnieuw wat saus.

Herhaal deze lagen: pompoenbladen, groenten, courgette en saus.

Eindig altijd met een laagje saus en strooi hier de geraspte kaas overheen.


Lasagne bakken


Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagne in 35-45 minuten goudbruin en gaar.


Eet smakelijk en geniet!

Heb je over? Laat de lasagne afkoelen, dek hem af en zet hem in de vriezer. Zo kun je later nóg een keer genieten van dit heerlijke gerecht!

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page