top of page

Waarom FysioFeike contractvrij werkt?

Zorgverzekeraars krijgen steeds meer invloed, ze stellen veel voorwaarden en vragen vooral een overdosis aan administratief werk. Mijn passie is mensen van hun klachten af te helpen en daar wil ik al mijn tijd van de behandeling insteken. Daarom werk ik contractvrij! Maar wat is contractvrij werken nou precies?

Contractvrij werken is niets nieuws. Er zijn altijd al therapeuten geweest die zelfstandig werkten, zonder tussenkomst van een zorgverzekering. Dit omdat zorgverzekeraars eisen stellen, bv op het gebied van praktijkinrichting, inventaris en beleidsvoering. Ook stellen zij het tarief dat de zorgverlener ontvangt voor een behandeling vast. De zorgverzekeraar bepaalt dus via het contract hoe de therapeut zijn werk uitvoert. Steeds meer fysiotherapeuten besluiten om hun eigen weg in te slaan en contractvrij te gaan werken. Voor welke vorm de therapeut ook kiest, de therapeut moet altijd aan de kwaliteitseisen van het beroepsregister voldoen.

Is een contractvrije therapeut wel goed? In Nederland staat iedere therapeut verplicht ingeschreven in het Register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, ook bekend als het BIG-register. In het BIG-register staat beschreven of een persoon bevoegd is om te werken als therapeut. Hiervoor gelden bepaalde opleidings- en gedragseisen. Ook een therapeut die zonder contracten werkt moet aan deze eisen voldoen. Om in dit register te komen en te blijven is de therapeut verplicht zich bij te scholen en een verplicht aantal uur als therapeut te werken.

Wat is het verschil met een therapeut die wel een contract heeft? Het grootste verschil is dat u bij een contractvrije therapeut de factuur eerst zelf moet betalen waarna u het later bij uw zorgverzekeraar kunt indienen. Kan ik de factuur wel declareren? Ja, je kunt deze factuur bij je zorgverzekeraar indienen. Je krijgt een deel of het gehele bedrag vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw zorgpolis. Waarom zou ik naar een contractvrije therapeut gaan? De belangrijkste reden is dat je jezelf goed geholpen voelt. Vaak is hoe de factuur betaald wordt niet de belangrijkste vraag. Het gaat over kwaliteit van zorg verlenen, die een contractvrije therapeut duidelijk voorop heeft staan. Een therapeut zonder contract zal goed voor zijn

patiënten zorgen omdat hij daar afhankelijk van is. Juist omdat de kosten bespreekbaar gemaakt worden, weten beide partijen goed welke afspraken er zijn over kosten en het nakomen van de afspraak.

Waarom kiest een therapeut er eigenlijk voor om te werken zonder contracten?

Een fysiotherapeut kan verschillende redenen hebben om geen contracten af te sluiten. Maar een veel gehoorde reden is meer vrijheid. Bijvoorbeeld meer vrijheid in hoelang de behandeling duurt of hoeveel de therapeut per behandeling vraagt. Maar ook meer vrijheid in het geven van aandacht aan de patiënt in plaats van aan administratieve werkzaamheden voor de zorgverzekeraar.
221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page